Recepten

Wij houden van eten!

Wij zijn gek op lekker eten. Hier volgen een paar van onze favorieten.
Sommige van de gerechten zijn bedoeld voor op de camping, hiervoor gebruiken wij een skottelbraai.
Die recepten kunnen ook prima in de wadjan of koekenpan worden bereid!
(O)Ma had altijd een speciale manier van koken, maar op een of andere manier smaakte
het altijd prima. Een aantal van haar recepten zijn hier opgenomen.
Zij nam het nooit zo nauw met de maten, dus deze recepten kun je vrij interpreteren.
Pas wel op, want als er staat 1 L water kan dat zowel een lepel als een liter zijn!

Staaijensoep. Een heerlijke maaltijdsoep, die in zeer weinig tijd wordt klaargemaakt met de meest eenvoudige ingrediƫnten.
Recept voor 4 grote eters:
Gooi in een grote pan 3 liter water en breng het aan de kook. Voeg ondertussen een pond gehakt toe, liefst runder- maar hoh-gehakt is ook prima, en steek het met een spatel of schuimspaan in brokken. Als het verse gehakt is dan valt het helemaal uit elkaar en dat is ook prima.
Als het water begint te koken moet je even afschuimen. Daarna gooi je er 6 runderbouillontabletten bij, een hand vermicelli en een zak boeren-soepgroente (of 2).
10 Minuten doorkoken, klaar!
Je kunt nog wat knoflook, foelie, paprikapoeder toevoegen, maar het hoeft niet. Voor tomaten soep gewoon een aantal blikjes tomatenpuree toevoegen.
Eet deze soep bij voorkeur met plakjes stokbrood.

Voedingsei.
Een heerlijke omelet, waar je drie dagen vol van zit.
Recept. Kluts 4 eieren met melk en een handje bloem.
Smelt wat boter in een grote koekepan en doe het eimengsel erbij, zet het op een laag pitje.
Voeg nu alles toe wat je in je koelkast kunt vinden, zoals: oude soepgroenten, champignons, plakjes ham, tomaten, paprika, courgette, ontbijtspek, worstjes en ga zo maar door. Gooi ook nog wat kruiden er overheen en laat de boel voorzichtig gaar worden, liefst met een deksel op de pan. Eet smakelijk! (Maagtabletten gereed houden).

Balletjes in pindasaus.
Favoriet op verjaardagen. Maak van 2 kilo gehakt (gekruid) kleine balletjes en braad die in de oven of evt. in een koekepan.
Leef je dan uit op de pindasaus. Gebruik een grote pot pindakaas, gooi die in een pan, zet het op een laag vuur en gooi er meteen een zelfde hoeveelheid water bij. Begin voor zichtig te roeren en voeg ondertussen ketjap, sambal, bruine suiker en knoflook toe. Als de saus te pittig wordt, dan heb je teveel sambal gebruikt, wordt hij te zoet, dan…
Als de ballen gaar zijn en de saus klaar, doe dan een stuk of 5 balletjes in een schaaltje of (plastic) beker en schep er een laag pindasaus overheen. Vorkje erbij… Klaar!

Bastognetaart.
De perfecte taart voor een geslaagd feestje.
Zeer voedzaam, dus de gasten gaan niet met een honger-gevoel naar huis.
Bereiding: Klop slagroom, 2 kwart-liters tegelijk, met een klein beetje suiker stijf, neem een pak bastogne-koeken, of koffiekoeken, en een dienblad dat in de koelkast past.
Gooi met een lepel een klodder slagroom op een koek en leg er een bovenop. Doe dit nog een paar keer tot je een stapeltje van vijf hebt. Zet het dan plat op het dienblad, en bouw dan zo verder tot er een lange rij op het blad staat. Smeer dit aan de zijkanten nog goed in met slagroom en zet er dan nog een paar rijen naast, zoveel als er maar op het blad past. Smeer alles in, en leg er dan een laag koeken plat bovenop. Ook de zijkanten kunnen nog volgebouwd worden. Smeer alles goed in met slagroom en strooi er dan nougattine of iets dergelijks overheen. Als je nog van die suikerpaddestoeltjes of andere garnituurtjes hebt, dan kan je die ook gebruiken. Zet het blad in de koelkast en na plm. 10 uur is de taart goed. Snij niet al te grote plakken, want het spul lijkt in je maag uit te zetten.
De verhouding is ongeveer 1 kwart liter slagroom op een pak bastogne-koeken, maar het hangt er natuurlijk van af hoeveel slagroom je er tussen smeert.
Als je te weinig gebruikt, worden de koeken niet zacht, als je teveel gebruikt smaakt het niet meer naar bastogne.

Tineke’s Bruinebonensoep

Heb je last van een verstopping, dit gerecht helpt je weer op gang.

Benodigdheden:
1 Zak bruine bonen (Rauw en hard).
300 gr. runderlappen
3 1/2 blokje rundvleesbouillon
8 uien
1 rookworst
4 laurierblaadjes
1/2 beker gort. (Alleen verkrijgbaar bij de betere reform-zaken, w.o. drogisterij Plaatsman in Den Helder).
3 liter water.
Voldoende toiletpapier.

Bereiding:
Spoel de bruine bonen de avond van te voren af en zet ze in de week (in 2 liter water)
’s Morgens 3 liter water opzetten met de bonen, de uien (grof gesneden) de bouillon en het vlees. Aan de kook brengen.
Het moet de hele dag pruttelen (niet koken).
1 1/2 uur voor het eten de gort erbij doen met 4 laurierblaadjes.
20 min. voor het eten de rookworst erbij doen en het vlees klein snijden.
Eet smakelijk, en trek meteen een nummertje voor het toilet.

Pizza a la Robia

ongeveer 4 personen
formaat 50x40x4 cm (groot dus)

Benodigdheden: bodem

600 gram bloem
100 gram boter
4 eieren
zout
melk

vulling

pizza quick saus of tomatensaus
1 rode paprika
1 gele paprika
5 uien
3 ons geruId en gekruid gehakt
bami pakket, iets voorkoken
3 ons salami of ontbijtspek
champigons
4 vleestomaten
9 grote plakken extra belegen boeren kaas
basilicum
paprika poeder

Snijd de paprika’s, de uien en de tomaten in kleine stukjes, snijd de 
champignons in plakjes, rul het gehakt.
Kook het bamipakket iets voor, daarna uit laten lekken.

Oven aanzetten op 175 graden (voorverwarmen)

Het maken van de bodem: gooi het bloem in een mixkom, doe daar de boter, eieren en een theelepel zout in .
Kneed het deeg tot een knap te rollen dikte ( dit moet je verdunnen door een hoeveelheid melk erbij te doen).

Op de bodem van de pizza smeer je het potje quick saus of tomatensaus uit, daarna is het vullen geblazen.
De boerenkaas doe je als laatste om het af te dekken.

Als je alles erop hebt weten te krijgen schuif je de pizza in de oven en 
laat je hem ongeveer 45 minuten staan.
(Als hij eerder zwart begint te worden moet je hem er natuurlijk eerder 
uithalen)

Gerard’s worstelbroodjes

Benodigd voor 4 personen:
Naar gelang de eetlust 2 of 3 langwerpige broodjes per persooon.
Lange knakworsten, frankfurters ofzo, 2 per broodje.
Een zak met zuurkool.
Ketchup, curry, mayonaise, mosterd of een andere saus naar smaak.

Bereiding: (Zo doe ik het altijd)
Snijd een broodje aan de bovenkant in. Doe er een schep zuurkool in.
Leg daar bovenop 2 frankfurters en bedek de boel met je favoriete saus.
Verwarm het broodje nu in de magnetron (ongeveer 1 minuut, dus 2 minuten als je 2 broodjes tegelijk doet)
Nu is hij klaar.
Behoorlijk simpel dus, maar wel lekker.

Tips: mayonaise en mosterd kun je beter achteraf toevoegen. Curry en ketchup kunnen makkelijk meeverwarmd worden.

Eitje-pleite.

Doodsimpel lunchgerecht.

Benodigdheden: Een ei, een bruine of witte boterham, zout en iets om in te bakken (Zonnebloemolie of margarine ofzo)

Bereiding: Verwarm in een koekenpan de olie of margarine, maak in de boterham een gat in het midden, leg die in de pan en sla het ei stuk en gooi de hele boel (zonder de schil natuurlijk) in het gat in het broodje.
Gewoon om en om bakken als een ei. Bestrooien met zout en evt. peper en klaar is Kees.

Recept voor Wraps a la Sandra

Dit kipgerecht is in 15 minuutjes klaar als je het op deze manier doet:
Benodigdheden: Wraps (dit zit in een pakje)
400 gr. kipreepjes
ananas
Knoflook.

Bak de kip tot hij een lekker kleurtje heeft, verwarm de wraps in de magnetron, doe de kip in de wraps, ananas erbij, knoflook er over, oprollen, klaar.

De verantwoording voor dit gerecht ligt volledig bij Sandra.

Rob’s Zoete kip. (Mierzoet eiergerecht)

Benodigdheden: suiker, eieren, suiker, broodjes, suiker. (had ik suiker al genoemd)?

Kluts de suiker met de eieren, snijd de broodjes middendoor (of gebruik een schaar).
Sop de broodjes in het eimengsel en bak de kleffe boel in de koekenpan totdat het ei gaar is.

Daarna moet je het iemand voorzetten als zijnde een exclusief gerecht. (Kinderen zijn er gek op).

Jolanda’s hete vis (Pepesan)2 of 3 makrelen schoonmaken en inwrijven met zout en citroensap, daarna afspoelen.

Boemboe:
1 grote ui heel fijn snijden ( mag meer zijn indien je vis groot is)
1 theelepen Knoflook
1 eetlepel sambal
4 fijn gestampte kemiriepitten
1 theelepel sereh
sap van halve citroen
Zout en wat selderie

Dit geheel fijnstampen en door de hele vis wrijven dan in de folie wikkelen en ongeveer 1 uur lang roosteren in de oven.
Dan de folie openen en de vis ongeveer 10 min verder roosteren.

groeten Jolanda

Mediterrane roerbakschotel (campinggerecht)Dit is een zeer simpel gerecht, voor als je absoluut geen tijd (lees zin) hebt om te koken.

Benodigdheden: een zak voorgebakken aardappelblokjes uit de diepvries.
Een pak mediterrane roerbakgroenten (IGLO ofzo uit de diepvries)
Iets met vlees, b.v. gepaneerde hamburgers

Bereiding: Bak de hamburgers redelijk gaar, doe de piepertjes erbij en als laatste de groenten
Een paar keer omscheppen… Klaar!

Pannenkoeken op de campingNodig: Pak pannenkoekmix, liter melk, 2 eieren, olie.

Maak de mix volgens de regels op het pak, gooi er wel even een scheutje olie doorheen.
Dit zorgt ervoor dat je niet steeds de pan in moet vetten.
Gooi (en dit is de speciale tip!!!) de mix in het lege melkpak en schenk van daaruit in de pan.
Dit voorkomt een hoop knoeiwerk.
Bak de pannenkoeken op de bakplaat van de skottel, of gooi ze in de grote pan, dan krijg je superpannenkoeken.
Sla met de spatel eventuele kinderen van de buren van je af, of laat ze mee-eten

Roerbak met paksoi (kan op de camping)Nodig:
Struik paksoi
2 paprika’s
1 courgette
bakje champignons
zakje voorgebakken aardappelen, al dan niet gekruid
Vlees of kipfilet
Ketjap, olie, kruiden.

Voorbereiding: Groenten schoonmaken en snijden.
Champignons wassen of afborstelen en snijden in plakjes.

Bereiding: Roerbak de groenten met wat kruiden en zet het weg in een warmhoudschaal.
(Als je 2 kookpitten hebt, kun je het gelijktijdig met de rest doen.)
Bak het vlees/de kip met de champignons, voeg wat kruiden toe, schuif het wat opzij en bak de piepertjes.

Serveren met een beetje mayo cq ketchup.

Ultieme roerbak (voor op de camping)Nodig:
2 zakjes voorgebakken aardappelen (totaal 900 gr)
450 gr roerbakgroente uit het koelvak.
500 gr. gehakt
Olijf- of andere olie
Kruiden naar smaak en beschikbaarheid.

Bereiding:
Stook de skottel op, een scheutje olie erin en gooi de gehakt erbij.
Rul dit, gooi dan de piepers erbij, bak die even mee en doe de groenten en de kruiden er dan ook nog bij.
Blijf dit omscheppen (roerbakken) tot alles er gaar uit ziet en dan is het klaar.

Roedjak Manis (zoete dipsaus)Deze Indonesische dipsaus is heerlijk om stukjes vers fruit of komkommer in te dippen.
Benodigdheden: Bruine basterdsuiker
Ketjap manis
Sambal oelek
Djahe
Bereiding is vrij simpel, de basis is sambal met bruine suiker. Roer hierdoor wat ketjap zodat het een bruine stroperige massa wordt.
Niet teveel ketjap gebruiken, dan wordt het boeltje te zout.
De zaak moet knarsen van de suiker. Roer er nog een theelepeltje djahe doorheen en je bent klaar om te dippen.
Proef even, het moet vooral een beetje zoet zijn en niet al te heet, voeg anders nog wat bruine suiker toe.

Smoothy (yoghurtdrankje)
Dit drankje is een uitstekende frisse, lighte, magere, vullende vervanger voor bijvoorbeeld een milk-shake.

Nodig: yoghurt, vers fruit.
Voor het verse fruit gebruik ik zeker altijd die vruchten uit de tuin die niet iedereen even lekker vindt omdat ze soms wat aan de zure kant zijn,
b.v. bramen, bos- of aalbessen, maar het kan ook heel goed met watermeloen, aardbeien, frambozen en ga zo maar door.
Bereiding is weer zeer simpel, sla de vruchten met een staafmixer (met je die wel hebben) of een keukenmachine tot pulp.
Gooi er een laag yoghurt op en mix verder totdat het een egaal en luchtig geheel wordt.
Gooi het over in een long-drinkglas en drink het met een rietje.
Voor degenen die niet zo op zuur zijn: doe er een beetje suiker doorheen.


Oma’s chinese kippensoep
Benodigd: een paar ons kipfilet
1 prei
1 ui
4 kippenbouillonblokken (dit is voor 2 liter)
50 gr. mihoen
1 theelepel ketjap asin
theelepel vetsin
1 theelepel sambal
1 losgeklopt ei
2 theelepels maizena
1 eetlepel fijngehakte selderij

Bereiding: (zoals het waarschijnlijk ging)
Gooi de bouillonblokken in 2 liter water, breng het met de in blokjes gesneden kipfilet aan de kook.
Gooi dan de rest van de spullen erbij, de prei moet wel even gesneden worden enz.
Bak het ei als een omelet en snijd het in reepjes.
De maizena moet worden opgelost in een paar eetlepels water.
Doe de selderij vlak voor het opdienen bij de soep.


Zuurkool met rozijnen
Benodigd: 1 pak zuurkool, 125 gr rozijnen, peper, boter, rookworst en/of spek.
Kook de zuurkool met de rozijnen tot het gaar is, giet het vocht af.
Voeg een stukje boter toe met een beetje peper.
Serveer met rookworst, spek en gekookte aardappelen.


Oma’s groentevleesschotel
Nodig: vlees naar keuze
Bloemkool, paprika, uien, wordtels, boontjes, peultjes, champignons, prei, tauge,
(groente naar keus)
1 lepel knoflook, garnalen of krab (blikje)
100 gr ham in blokjes, boter, bouillontablet, peper, zout, soja naar smaak.

Groenten grof snijden uien knoflook garnalen ham fruiten in boter
Gewassen groenten meefruiten (halfgaar) kruiden toevoegen.


Oma’s kipsalade
2 Kippen koken met bouillon. Vlees er af plukken.
1 Blik ananas, zak walnoten (brokkelen)
Kip met de ananas en de noten met zout en peper mengen met halvanaise.
Zet dit in de koelkast
garneren met gevulde eieren, peterselie
Van de bouillon kippesoep maken, stukje stokbrood erbij.


Oma’s chinese mie
Nodig: 2 pak mie
1 prei
1 ui (bakken)
4 ons kipfilet, snijden en bakken
1 pak bamigroenten.

Kook de mie volgens aanwijzingen op het pak, gooi de rest in een wok en bak het op.


Oma’s gehaktschotel
500 gr gehakt
150 gr doorregen ontbijtspek
beschuit
3 eieren
2 lepels fijngesneden ui
peper
nootmuskaat
een half kopje melk
zout

gehakt en ingredienten goed doorroeren (indien te droog beetje melk)
Braden als gehakt. Hierover gebakken uiringen met paprika.
Aardappelen en groente naar keus


Oma’s Varkenslapjes of kipfilet

Paprika Roomsaus Champignons
Per 4 personen: 4 lapjes vlees cq kip, 1 rode paprika in reepjes, 1 bakje champignons.
Braad het vlees en houd het warm.
Bak in boter de champignons, met de paprika, ui en kruiden naar keus en smaak.
Strooi er iets bloem overheen en blus het af met bouillon.
Maak het op smaak met een beetje room. Eet het met krieltjes en salade.


Oma’s Kip
Braad de kip aan, maak een blik perziken open en snijd ze.
Breng het sap aan de kook, maak het aan met verdikker. Daarna over het vlees doen en nog even laten sudderen.
Druiven en perziken als garnering gebruiken.


Oma’s Gesmoorde kip
4 kippenpoten, 3 el boter, handvol gesneden uien, tl knoflook, 1 bouillonblok,
1 el ketjap, beetje azijn, 1 tl suiker, 1,5 kopje water.

Braad de kip aan met ui en knoflook, voeg het water toe met het bouillonblok.
Laat het een half uur sudderen, garneren met gebakken uien, paprika en champignons.
Champignons, zout en peper naar smaak.
Serveren met witte rijst of aardappelpuree.


Oma’s kip met vruchten
Benodigdheden: 600 gr kipfilet
3 el bloem
2 eieren
1 bouillontablet
1 tl knoflookpoeder
Blikje ananas, blikje perziken.
Aardappelmeel
boter, water, suiker en zout.

Bereiding: Maak een beslag van de bloem, eieren, zout, knoflook en voldoende water.
In dit papje worden de filets gewenteld.
Maak de boter heet, bak de kip in de boter lichtbruin.
Voor de saus:
Van de vruchten het sap afgieten in een pannetje,
even opwarmen met 2 el suiker en mespuntje zout.
Aardappelmeel met koud water aanmaken en het sap binden.
De ananas en perziken warm over de kip verdelen en de warme saus er overheen gieten.
(Lekker met rijst en sambal)


Oma’s kerriekip of varkensvlees
(stukjes schouderkarbonade)
Kip of vlees trekken in ruim water met de kop van prei, heel ei, bouillonblokjes of zout.
Als dit gaar is vlees uitnemen en warm houden.
Stuk boter in de pan met 2 tl kerrie op klein vuur smelten,
dit met een fijngesneden uitje (bloem toevoegen tot een rulle massa) roeren.
Daarna bouillon van vlees toevoegen, beetje bij beetje tot een mooie saus ontstaat.
op smaak brengen met aroma en koffieroom.
Serveren bij rijst met doperwten.


Oma’s pilaf
Nodig:
400 gr rijst
300 gr hamlappen
2 blik perziken
3 uien
knoflook
zout
1 el suiker
1 el ketjap
1 el water
boter, sambal, tomatenpuree

De hamlapjes in dobbelsteentjes snijden en licht bakken.
Uien, knoflook fruiten, zout en tomatenpuree toevoegen met ketjap, suiker en water.
Verder perzikensap toevoegen, laten sudderen tot het vlees gaar is.
De perziken in stukjes snijden en erbij doen.
Nog even goed heet laten worden en klaar is Kees
De rijst bij dit gerecht serveren.


Chocoladebrood (broodbakmachine)

Dit recept, een van Gerard’s favoriete broden, komt regelrecht uit de handleiding van de broodbakmachine.
Gooi het volgende in de bakvorm:
1 kopje water (50ml)
1 losgeklopt ei
1 eetlepel zonnebloemolie
1/2 kopje suiker
1/2 tl zout
2 1/8 kopje tarwebloem, of een mengsel van tarewebloem en volkorenmeel
1/2 kopje cacaopoeder
1 tl snelgist

Gooi er als de piep gaat (na 30 minuten) nog 1/4 kopje gemalen walnoten bij.

Instelling 5 (zoet brood)

Karen’s rijst met prutje

Hoofdgerecht. Eindeloze variaties mogelijk.

Benodigdheden:
Ongeveer 500 gr. surinaamse rijst. Als je dat te moeilijk lijkt, gewoon een pakje Lassi Toverrijst.
500 gr. Rundergehakt
Een zak roerbakmix. Dit mag chinese, italiaanse, koreaanse, thaise, spaanse, hongaarse of gewoon nederlandse zijn.
2 potten chinese zoetzure saus.
Kruiden, ketjap naar smaak.

Bereiding: Kook de rijst. Wij gebruiken hiervoor een van de handigste attributen van Tupperware, het serveerwonder. Rijst opzetten met kokend water, precies 9 minuten laten doorkoken, daarna overgooien in het serveerwonder, laten uitlekken, deksel er op en precies 20 minuten laten staan. Daarna overstorten in de onderste schaal, en klaar!
Heb je Lassi Toverrijst, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Begin, als de rijst kookt met de gehakt. Rul dit in de wadjan of hapjespan.
Gooi daarna de roerbakgroenten erbij en eventueel kruiden.
Houd je van pittig, gooi er dan een eetlepel sambal bij.
Als alles zo’n beetje gaar is, kieper dan de potten zoetzure saus erbij en laat het doorwarmen. Je kunt er eventueel nog wat ananasstukjes bij doen, dit maakt alles wat frisser.
Als het warm is, is de rijst ook net klaar. Serveer het apart, met wat bijgerechten zoals kroepoek, hete pinda’s e.d.

Sandra’s prutje. (lekker makkelijk)

Benodigd: vissticks

Bereiding: prak de vissticks tijdens het aanbakken, doe dit alles op een bord, beetje saus erbij en eet smakelijk.

Sla met ballen

Compleet gerecht, heerlijk voor een luie vrijdagavond.

Benodigdheden:
Het belangrijkste: een frituurpan.
Een krop ijsbergsla, of een zak gemengde sla ofzo.
Slasaus of slamix
Blikje mandarijntjes
komkommer
Kaas, welke smaak je lekker vindt
eventueel een uitje
500 gr. gehakt, met kruiden
Een blik bruine bonen
Een zak voorgebakken patat

Bereiding: Kneed de kruiden door de gehakt en maak er kleine balletjes van (iets groter als soepballetjes)
Frituur de balletjes, dit gaat redelijk snel, dus even erbij blijven.
Begin dan de patat te bakken en warm de bruine bonen op.
Maak een salade van de sla, de mandarijnen, de komkommer, de slamix en wat je er nog meer bij wilt. (b.v. een eitje)

Serveer alles apart, eventueel mayo en ketchup erbij en eet smakelijk.

Hierna moet je de keuken een grote beurt geven.

Gerard’s pizza

Het deeg wordt gemaakt met de broodbakmachine, lekker makkelijk. Je kunt natuurlijk ook zo’n kant-en-klaar pak van Koopmans nemen.

In mijn geval: 550 gr bloem, evt. gemengd met volkorenmeel.
2 el suiker
2 tl zout
300 dl water, handwarm
2 tl snelwerkende gist
3 el olijfolie

Voor de bedekking:
1 pot pizza-quicksaus, pastasaus, tomatensaus oid.
Salami
ontbijtspek
courgette
paprika
champignons
ananas
Kaas

Maak het deeg, in het geval van de broodbakmachine moet het daarna uitgerold worden, dan op het bakblik en daarna nog een kwartiertje narijzen met een theedoek er overheen of een stuk plastic.
In het andere geval: uitrollen en op de plaat leggen.
Daarna bak ik de bodem altijd even voor, zo’n 10 minuten in een oven van 190 graden.

Dan afkoelen en beleggen: smeer eerst de bodem in met de saus. Strooi hier eventueel wat oregano overheen.
Daarna beleggen met achtereenvolgens: salami, ontbijtspek, courgetteplakjes, paprikareepjes en champignons.
Eventueel voor de smaak nog wat stukken Danisch Blue er tussen leggen.
Dit alles afdekken met plakken (liefst belegen) kaas.

Nog plm. een half uurtje in de oven, en klaar.

Eindeloze variaties zijn mogelijk. Gooi er bijvoorbeeld eens een paar stukken banaan op.
Een rood pepertje er tussen heeft ook altijd een leuk effect, voor de liefhebbers.

Barbeque-pizza’tjes

Benodigdheden:
Pita-broodjes,
Pizza-quick-saus of een of andere pastasaus
Geraspte kaas (belegen of ouder)

Bereiding is simpel: Snijd de broodjes open en smeer een lepel saus aan de binnenkant. Strooi er daarna nog wat kaas in.
Verpak de broodjes dan on aluminiumfolie en leg ze 2 tot 3 minuten op de hete kolen. Klaar!

Gepofte broodjes

Benodigdheden, voor 4 personen
1 pak broodjesmix
3 lenteuitjes
100 gr. katen- of ontbijtspek
Gerapste kaas

Bereiding: Maak de broodjesmix aan en laat het rijzen.
Snijd de lenteuitjes en de spek fijn en meng dat, samen met de geraspte kaas.
Vorm van het deeg 4 ballen, sla ze plat, leg er een hand ui-spek-kaasmengsel op en vouw ze dan dicht.
Pak ze dan in, in aluminiumfolie en leg ze op de gloeiende kolen.
Af en toe even omdraaien, in 25 minuten zijn ze gaar.

Romy’s verstopte knakworstjes.

Worstjes in bladerdeeg.
Neem een aantal knakworstjes, rol ze in de bladerdeeg en vouw ze dicht.
Bestrijken met wat eigeel en dan een tijdje de oven in. Klaar!

De flappen van Mitch

Nodig:
Pakje bladerdeeg
3 appels, zuur tot zachtzuur, (goudrenet of jonagold)
eigeel
suiker
Kaneel

Schil de appels, snijd ze in blokjes en bestrooi dit met suiker en kaneel.
Leg een schep op een plak bladerdeeg en vouw hem diagonaal dubbel.
Druk de randen dicht met een vork, bestrijk hem dan met eigeel n strooi er suiker overheen.
Dan 40 minuten in een oven van 220 graden, klaar!